smiley_glimlach

Lieve lezer,

Laatst las ik een stukje tekst wat mij deed glimlachen. En juist nu in de kerstperiode wil ik hier wat licht op laten schijnen.

Ik las:

Geef vandaag je glimlach aan een vreemde. Het is mogelijk de enige zonneschijn die hij/zij vandaag ziet.

Ik dacht meteen aan een gezegde in onze taal. ‘Een druppel op een gloeiende plaat’. De betekenis hiervan is: Een zeer kleine bijdrage aan iets groters.
Ben jij net als ik ook geneigd om te denken: ‘Ach laat maar, het heeft toch geen zin, daar merk je toch niets van’. Maar als ik dan wat verder denk dan is het toch prachtig dat we klein mogen denken en handelen omdat we daar juist heel veel mee bereiken in het grote geheel. “Vele kleintjes maken een grote”, is ook zo mooi en veelzeggend.
Een glimlach kost niets, maar is zo kostbaar.

Geef vandaag je glimlach aan een vreemde. Het is mogelijk de enige zonneschijn die hij/zij vandaag ziet.

Ik wil je uitnodigen je voor te stellen dat je achter iemand een gebouw in loopt. Het is een voor jouw volkomen vreemde persoon. Deze persoon laat zonder om te kijken de deur voor je dicht vallen. Hoe voelt dit en wat doet het met je? Sluit nu even je ogen om dit denkbeeldig te beleven zodat je met al je aandacht naar je gevoelens kunt gaan. Wat roept dit bij je op? Hoe voel je je als dit gebeurt? Laat daarna de gedachte los, open je ogen en lees verder.

Stel je dan eens voor dat je achter een voor jouw onbekende persoon loopt. En ook deze keer loop je een gebouw in, maar de persoon voor je kijkt achterom, schenkt jouw een glimlacht en houdt de deur liefdevol voor je open. Sluit opnieuw je ogen om deze situatie voor je gevoel even echt te beleven. Wat gebeurt er nu met je? Hoe voelt dit? Laat ook deze gedachte los en open je ogen.

Met deze korte oefening heb je zeer waarschijnlijk verschil kunnen ervaren tussen de twee situaties. Beide keren liep je achter een voor jou onbekende persoon een gebouw in. Maar het gevoel wat je waarnam was in deze verschillende situaties zo anders.
Je hebt nu kunnen voelen hoe bijzonder het is om een liefdevolle glimlach en een vriendelijk gebaar van een onbekende persoon te mogen ontvangen. Het gaf ontspanning en verbinding.

Stel je gewoon eens voor dat jij die liefdevolle glimlach en dat vriendelijke gebaar schenkt aan een voor jou onbekende persoon. Je weet niets van die persoon. Het zou zomaar kunnen zijn dat het iemand is die iets naars heeft meegemaakt. Door jouw geschenk is de kans groot dat deze persoon zich even iets beter voelt. Jij bent dan een prachtig lichtpuntje geweest in het leven van een ander. We gaan nu een stapje verder. Deze persoon is door jou aangeraakt en geïnspireerd om ook een glimlach en een vriendelijk gebaar weg te geven. Door deze kettingreactie reikt jouw glimlach heel ver. Het is zelfs een prachtige gedachte dat jij jouw liefdevolle glimlach aan iemand hebt gegeven die op reis is. Jouw glimlach wordt meegenomen en komt misschien wel aan de andere kant van de wereld. Zie je hoe ver een klein gebaar kan reiken?

Besef dat een glimlach weggeven ook een prachtig geschenk is aan jezelf. Want wist je dat een glimlach er voor zorgt dat je je beter voelt? Er komen een aantal stofjes vrij wanneer je glimlacht, waardoor de balans van neurotransmitters verandert. Dopamine heeft invloed bij het ervaren van blijdschap en genot. Endorfine werkt pijnonderdrukkend en stimuleert euforie-gevoelens. Serotonine speelt een rol bij onder andere het zelfvertrouwen, slaap, seksuele activiteit, gevoelens en eetlust.
Dankzij de neurotransmitters krijgt je humeur een boost. Je ontstresst letterlijk. Je komt meer in ontspanning en daardoor ben je in staat dichter bij jezelf te blijven, maar ook jezelf meer open te stellen voor de ander. Je komt meer in verbinding met je zelf en de ander.
Ik nodig je uit om eens met deze gedachte op pad te gaan.

Wil je graag ervaren hoe je weer meer in ontspanning kunt komen dan ben je van harte welkom in de ontspanningslessen. Klik dan op Aanbod en meld je aan.

Breng jouw glimlach in de wereld. Jij, ik, wij allemaal kunnen zelf de wereld mooier maken. Denk groot in de kleine dingen die je kan schenken. Want… vele kleintjes maken een grote.